Το κλειδί για τη βελτίωση της υγείας σας μπορεί να βρίσκεται ήδη στο τσεπάκι σας!

Το καλύτερο εργαλείο για τη βελτίωση και την παρακολούθηση της υγείας σας μπορεί να βρίσκεται στην τσέπη σας, στο ίδιο σας το κινητό! Ο λόγος γίνεται για τη χρήση εφαρμογών και άλλων συσκευών στον τομέα της υγείας.

Το παρακάτω άρθρο του NBC News, περιγράφει μέσω ενός πραγματικού γεγονότος, το πώς οι νέες εφαρμογές του iPhone καθώς και άλλες συσκευές, μπορούν να καταγράψουν ζωτικές ενδείξεις αλλά ακόμα και να ανιχνεύσουν αν κάποιος έχει πάθει καρδιακή προσβολή.

Το παρακάτω περιστατικό διαδραματίστηκε κατά τη διάρκεια μιας πτήσης από την Ουάσιγκτον DC προς το Σαν Ντιέγκο.

-Υπάρχει κάποιος γιατρός στο αεροπλάνο?  Ήταν η επείγουσα ερώτηση που έκανε ο πιλότος κατά τη διάρκεια της πτήσης. Ένας επιβάτης βίωνε έντονους πόνους στο στήθος και για καλή του τύχη, ο Dr. Eric Topol, βρισκόταν στην ίδια πτήση!

Ο κ. Topol είναι ένας εξαιρετικός καρδιολόγος, ο οποίος ασχολείται κατά κύριο λόγο με τον τομέα της «ασύρματης ιατρικής». Υποστηρίζει ότι το μέλλον της υγείας μας βρίσκεται στα χέρια μας, υπονοώντας τα smart phones καθώς και άλλες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές. Σύμφωνα με δήλωση του κ. Topol, “τα smartphones θα αποτελέσουν κομβικό σημείο για το μέλλον της ιατρικής και θα λειτουργούν ως πίνακες ελέγχου της υγείας μας”.

Καρδιογράφημα με το iPhoneΤην ημέρα του συμβάντος, ο Δρ. Topol πράγματι απέδειξε τις δυνατότητες της «ασύρματης» ιατρικής, συνδέοντας μια συσκευή, ένα καρδιολογικό monitor της AliveCor, στο iPhone του και κάνοντας ένα καρδιογράφημα στον ασθενή στα 30.000 πόδια. Η συσκευή του τηλεφώνου τοποθετείται σε μια λεπτή θήκη με δύο ηλεκτρόδια και κουμπώνει στο πίσω μέρος του iPhone. H καταγραφή του καρδιογραφήματος γίνεται είτε πιέζοντας ο ασθενής τα δάχτυλά του πάνω στα ηλεκτρόδια, είτε απευθείας από το στήθος του ασθενούς. Ο  χρήστης έχει επίσης τη δυνατότητα να κατεβάσει από το διαδίκτυο σχετική εφαρμογή της Apple, η οποία του επιτρέπει να δημιουργήσει λογαριασμό καθώς και να αποθηκεύσει, μεταφέρει, αναλύσει αλλά και να τυπώσει τα καρδιογραφήματά του, μέσω της ιστοσελίδας της AliveCor.

 Χρησιμοποιώντας τη φορητή συσκευή που τροφοδοτείται από το κινητό τηλέφωνο, ο γιατρός μπόρεσε να διαγνώσει ότι ο επιβάτης έπαθε καρδιακή προσβολή και πρότεινε επείγουσα προσγείωση. Ο επιβάτης αφού οδηγήθηκε το γρηγορότερο δυνατόν στο νοσοκομείο, τελικά, επέζησε!

 

Pin It

Leave a Reply